Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

Sportbonden hebben een onderzoek gedaan naar veilig sporten bij allerlei sportclubs, en overal in het land kwam van alles naar boven. Naar aanleiding daarvan is er een plan opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen weer met een veilig gevoel zijn sport kan beoefenen. Onderdeel daarvan zijn de gedragsregels. En verder is het belangrijk dat je ergens terecht kan. Dat kan bij de vertrouwenscontactpersonen. Bij Taxus zijn dat Frans Meijer en Wilma Klijn.

Fijn en veilig sporten
Voor zo’n goed sportklimaat zijn een aantal basisregels van belang:

  • Behandel iedereen respectvol
  • Geef medeschutters de ruimte om zijn of haar sport te beoefenen
  • Zeg niets over anderen dat je niet direct tegen ze zelf zou zeggen
  • Geef geen ongevraagd commentaar of advies. Iedereen kan een eigen trainer kiezen en daar met vragen terecht. Als 10 mensen je een tip geven, krijg je 10 verschillende tips. Dit helpt je waarschijnlijk niet vooruit.

Omdat we allemaal gewoon lekker willen schieten, is het belangrijk dat iedereen zich veilig voelt en zichzelf kan zijn. Als je je niet op je gemak voelt, probeer dan of je er iets van durft te zeggen. Ook als omstander kun je iemand hierbij helpen. Vraag iemand bij twijfel of hij/zij zich goed voelt bij wat er gebeurt en ga samen of namens iemand het gesprek aan. Wordt er over iemand iets gezegd dat je niet tegen diegene zelf zou zeggen? Ook dat is schadelijk, dus niet okƩ.

Lukt het niet om hier direct over te beginnen, dan kun je altijd naar een vertrouwenscontactpersoon toestappen, of ons een mailtje sturen op vcpabctaxus@gmail.com.

Over de vertrouwenscontacpersoon

De vertrouwenscontactpersoon is het centrale aanspreekpunt op de vereniging waar je als lid terecht kunt om in vertrouwen te praten over grensoverschrijdend gedrag. Denk bijvoorbeeld aan roddels, pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. Een niet-pluisgevoel is een goede raadgever.

De vertrouwenscontactpersoon helpt daarnaast het bestuur bij preventie van grensoverschrijdend gedrag. En de vertrouwenscontactpersoon is ook de brug tussen leden en het bestuur als je er met het bestuur niet uit zou komen.

De vertrouwenscontactpersoon doet zelf geen onderzoek als zich een incident voordoet, maar luistert, denkt mee en helpt je zo nodig de juiste stappen te zetten. We kunnen op de club of ergens anders afspreken, of misschien gewoon even bellen. Dat bepalen we samen met jou. We zullen altijd onpartijdig vragen stellen.

Dus als je iets opvalt wat je raar vindt, en niet direct met betrokkenen kunt bespreken, kun je contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon. We starten met een gesprek en kijken samen of er meer nodig is. Is een van ons op een manier betrokkene, dan zal de ander het gesprek aangaan.